Νέα

Σε λειτουργία το πρώτο Κέντρο Ικανοτήτων για την Ψηφιακή Υγεία-ΠΥΘeIA

Το πρώτο Ελληνικό Κέντρο Ικανοτήτων για τη ψηφιακή Υγεία και την ψηφιακή Εκπαίδευση της Υγείας, ξεκίνησε τη λειτουργεία του. Πρόκειται για ένα από τα 12 Κέντρα Ικανοτήτων, συγχρηματοδοτούμενα από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ένα εκ των δυο στον Τομέα της Υγείας και Φαρμάκων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Για πρώτη φορά στον Ελλαδικό χώρο, Πανεπιστήμια και ιδιωτικές εταιρείες, ενώνουν την ακαδημαϊκή γνώση με τον ρεαλισμό της πραγματικής αγοράς και συμπορεύονται κάτω από την στέγη ενός Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας, ώστε μέσω μιας αμφίδρομης αλληλεπίδρασης, να μεταφέρουν εφαρμοσμένη τεχνογνωσία και ταυτοχρόνως, να χαρτογραφήσουν τις ψηφιακές ανάγκες της αλυσίδας αξίας του κλάδου της Υγείας, με στόχο τον αναγκαίο (πλέον) μετασχηματισμό οργανισμών και επιχειρήσεων καθώς και της εκπαίδευσης όλων των συμμετεχόντων.

Το εταιρικό σχήμα της ΠΥΘeΙΑ αποτελείται από 3 Πανεπιστήμια (Παν. Θεσσαλίας, Παν. Ιονίου, Παν. Αιγαίου) καθώς και 7 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους χώρους των ψηφιακών εφαρμογών, της Βιολογικής έρευνας και Βιοπληροφορικής, της εκπαίδευσης και πιστοποίησης, των συμβούλων επιχειρήσεων και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας καθώς και του μάρκετινγκ.

Στο χώρο της Υγείας, η ΠΥΘeΙΑ δια μέσου των εταίρων της, αναγνωρίζει τις σύγχρονες ανάγκες επίλυσης του “θορύβου” (σφαλμάτων) που υφίστανται κατά τη πρόγνωση, διάγνωση και διαχείριση ανθρώπινων ασθενειών, της απαραίτητης διασύνδεσης ιατρικών δεδομένων αλλά και του ανεκμετάλλευτου πλούτου που αυτά παράγουν. Στόχος του Κέντρου Ικανοτήτων ΠΥΘeΙΑ, είναι ο σχεδιασμός και η προσφορά αλγορίθμων και ψηφιακών εφαρμογών τα οποία θα επιφέρουν πολλαπλά οφέλη προς τους ασθενείς, τη σχετική ερευνητική κοινότητα, τους επαγγελματίες και ερευνητές καθώς και της βελτιστοποίησης της αποδοτικότητας επιχειρήσεων και οργανισμών.

Η ΠΥΘeΙΑ συνδυάζοντας τη μακρά εμπειρία και τεχνογνωσία των εταίρων της στο χώρο της εκπαίδευσης, κατάρτισης, επιμόρφωσης και πιστοποίησης, αναβαθμίζει, επικαιροποιεί και σχεδιάζει εκ νέου τα εκπαιδευτικά της προγράμματα. Προσαρμοζόμενη στις σύγχρονες ανάγκες Διεπαγγελματικότητας Διεπιστημονικότητας αλλά και επανεκπαίδευσης (reskilling)/ αναβάθμισης (upskilling) των επαγγελματιών Υγείας καθώς και του ευρύ κοινού, η ΠΥΘeΙΑ παρέχει σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό στο κλάδο της Υγείας χρησιμοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις Εικονικής/Επαυξημένης Πραγματικότητας (Virtual/Augmented Reality).

«Ούτε το όνομα του Κέντρου Ικανοτήτων αλλά ούτε και το μείγμα των Πανεπιστημίων και των επιχειρήσεων που το αποτελούν επιλέχθηκαν τυχαία» , αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Ικανοτήτων, Δρ. Βασίλης Κοτσικόρης, Μοριακός Βιολόγος, με εκτενή πείρα στην έρευνα και στο επιχειρείν, και εξηγεί.

Η ομάδα των Πανεπιστημίων και εταιρειών που αποτελούν το σχήμα της ΠΥΘeΙΑ, κατανοεί την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού του κλάδου της Υγείας καθώς και του τρόπου εκπαίδευσης της, και σαν μια σύγχρονη μάντισσα, έρχεται σήμερα, προβλέποντας το μέλλον στην Υγεία, να προσφέρει λύσεις του αύριο, αυτή τη φορά όμως όχι διφορούμενες ούτε και δυσνόητες-όπως οι χρησμοί της Πυθίας στην αρχαία Ελλάδα, αντιθέτως, συγκεκριμένες, στοχευμένες και αποδοτικές.

NEWSLETTER
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Μετάβαση στο περιεχόμενο