CARING FOR OLDER PEOPLE
Απευθύνεται σε:
- Επαγγελματίες υγείας (νοσηλευτές, φροντιστές)
- Κοινωνικούς λειτουργούς
- Ευρύ κοινό (ηλικιωμένους, συγγενείς, φίλους)
Τρόπος Διδασκαλίας:
E-learning με συνδυασμό ασύγχρονης και σύγχρονης εκπαίδευσης
Καθηγητής:
Παρασκευόπουλος Νότης
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ζούμε σε μία εποχή όπου ο πληθυσμός της γης γερνάει και οι άνθρωποι εμφανίζουν συχνότερα νόσους φθοράς, όπως καρδιαγγειακά, διαβήτη, καρκίνο και νευροεκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου. Η Ελλάδα έχει έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς δημογραφικής γήρανσης παγκοσμίως και υπολογίζεται πως έως το 2050 το ποσοστό των ηλικιωμένων στη χώρα μας θα αγγίζει το 40%. Είναι επομένως καίριας σημασίας να ενισχυθεί η ικανότητα φροντίδας των ηλικιωμένων και να υπάρξει μία έγκυρη και σαφής ενημέρωση και εκπαίδευση γύρω από τα ζητήματα που τη συνοδεύουν.
Στο μάθημα που θα παρακολουθήσετε θα αναπτύξουμε την προβληματική της Τρίτης Ηλικίας και θα εστιάσουμε στην άνοια ως μία από τις κύριες ‘απειλές’ της σύγχρονης εποχής. Μέσα από το παρεχόμενο εκπαιδευτικό υλικό θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τη σπουδαιότητα μιας καλής γηριατρικής φροντίδας σε κάθε άξονα της ευρύτερης έννοιας που ονομάζεται ‘υγεία’, ενώ θα τονίσουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία γύρω από την άνοια, παρέχοντας τα κυριότερα μη φαρμακολογικά εργαλεία που έχουμε σήμερα στα χέρια μας για την αντιμετώπισή της.
1.1 Τρίτη Ηλικία – social constructionism / Ορισμός της υγείας
1.2 Φυσιολογικό γήρας και άνοια: Συσχετισμοί μιας λανθασμένης αντίληψης
2.1 Άνοια: Ορισμοί και χρήσιμα στοιχεία
2.2 Νευροψυχιατρικά συμπτώματα της άνοιας: Ερμηνεία και προσπάθεια αντιμετώπισης
3. Η αξία της επικοινωνίας
4. Δραστηριότητες: Πλάνο, σχεδιασμός και προσαρμογή
5. Post diagnosis support: Τι σημαίνει, τι περιλαμβάνει και γιατί είναι αναγκαίο
6. Φροντιστές ατόμων με άνοια: Κύριες προβληματικές και τρόποι αντιμετώπισης
Καθηγητής: Παρασκευόπουλος Νότης
Ο Νότης Παρασκευόπουλος είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης θεάτρου και μεταπτυχιακός σπουδαστής του Πανεπιστημίου του Χαλ στην Αγγλία στον τομέα της άνοιας. Έχει αναπτύξει και υλοποιεί μαζί με την συνεργάτιδά του Κωνσταντίνα Μαλτέζου το πρόγραμμα θάλλω, όπου με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ξεκίνησε η εφαρμογή ενός πρότυπου ψυχαγωγικού μοντέλου στα γηροκομεία και η ενημέρωση προσωπικού και συγγενών πάνω στις εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «365 Μέρες Κοντά στην Τρίτη Ηλικία» και έχει γράψει και σκηνοθετήσει την παράσταση «Μενεξέδες και ζουμπούλια» που βασίστηκε σε πραγματικές ιστορίες ανθρώπων με άνοια.
Είναι συνιδρυτής της εταιρείας seveneleven που ως κύριο σκοπό έχει την προσπάθεια βελτίωσης της κοινωνικής και πνευματικής κατάστασης των ηλικιωμένων και των ατόμων με άνοια που ζουν τόσο εντός όσο και εκτός γηροκομείων. Η εταιρεία συνεργάζεται με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και με το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή. Το συνολικό έργο της εταιρείας έχει υποστηριχθεί από μεγάλους οργανισμούς όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα και το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.